VRF sistem, yani Variable Refrigerant Flow (Değişken Soğutucu Debili Sistem), günümüz akıllı binalarının ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilen; bir dış ünite ile gaz akış dağıtıcıları yardımıyla birden çok iç ünitenin birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebildiği direkt genleşmeli klima sistemleridir. VRF klima sistemleri; ofisler, alışveriş merkezleri , lüks apartmanlar, villalar, restoranlar, plazalar, oteller gibi birbirinden bağımsız havalandırma uygulamalarının kullanılmasının gerektiği yerlerde başarıyla kullanılır.

Soğutma sistemi elemanlarının iki ya da daha fazla gövde içine yerleştirilmesi ile oluşan cihazlara "Split Klima" adı verilir. Split kelimesinin anlamı, ayrık, bölünmüştür. Soğutma sistem elemanlarının ayrı gövdeler içinde olması kullanıcıya avantaj sağlamaktadır. Kompresör, genleşme elemanı ve kondenser (yoğuşturucu) dış üniteye yerleştirilmiştir. Evaporatör (buharlaştırıcı) iç ünite adı verilen gövde içine yerleştirilerek bu tip klima ortaya çıkmıştır. En büyük avantajı, ses kaynağı olan kompresörün ayrı bir gövde ile dış ortamda kalması ve iki ünite arasındaki bağlantının soğutucu akışkanın geçeceği bakır borular ve sinyal hattı ile yapılabilmesidir.

Multi split- çoklu split anlamına gelmekte olup, birebir split klimalarda olduğu gibi bir tek dış ünitesi bulunmakta buna karşılık birden fazla iç ünite bu tek dış üniteye bağlanmaktadır. Bu sayede dış ünitelerin yerleşiminden dolayı oluşacak sıkıntı ortadan kalkacak ve oluşabilecek görüntü kirliliği önlenecektir. Mitsubishi Heavy Industries markalı multi split klima sistemleriyle bir ünite ile altı iç üniteye kadar bağlantı, Sigma markalı multi slit klima sistemleriyle bir ünite ile dokuz iç üniteye kadar bağlantı kolaylığı sağlanmaktadır. İç ünite seçeneklerinde duvar, kaset, gizli tavan, yer, kanallı ve tavan tipleri bulunmaktadır.
Multi Split Klima


Multi split klimalarda iç üniteler aynı anda değişik modlarda çalışamaz. Örneğin bir ünite "Cool" modunda bir ünite "Heat" modunda olamaz.Farklı modda çalıştırmalar denendiğinde ilk çalıştırılan klimaya öncelik verilecektir. Aynı anda hem soğutma hem ısıtmaya olanak veren sistemler İklimsa VRF sistemlerinde mevcuttur.

İklimsa’da 4 marka ve 100’den fazla farklı klima modeli bulunuyor. Klima ürün gamında duvar tipleri, ticari tip klimalar (Kaset tipi, salon tipi, yer/tavan tipi, kanallı tip), VRF (Değişken debili klimalar) ve multi tip gibi mekânın büyüklüğüne ve ihtiyacına uygun seçenekler sunuyor.

Split klima 4 ana elemandan oluşur. Bunlar kompresör, kondenser, genleşme valfi ve evaporatördür. Bu elemanlar birbirine bağlanarak bir çevrim oluştururlar. Bir arabaya yakıt koymak gibi soğutma çevrimi kapalı döngüsünde soğutucu akışkan hareket eder. Soğutucu akışkan olmazsa soğutma işlemi de gerçekleşmez. İklimsa'nın satışını yapmış olduğu klima ürünlerinde çevre dostu R410A soğutucu gazı kullanılmaktadır. R410A soğutucu gazın içerisinde Klor (Cl) elementi bulunmadığı için ozon tabakasına zarar vermemektedir. R410A ozon tüketim katsayısının sıfır oluşu ile çevre dostu bir gazdır.

dB(A) ses seviyesi anlamına gelen "desibel" kelimesinin kısaltmasıdır. Klima satın alırken emsallerine göre gürültü seviyesi en düşük olan seçilmelidir. Uyurken dış ortamdaki sesleri bilinçaltımızdan fark ederiz. 40 dB civarı ses seviyesi rahatsız bir uykuya neden olur. İyi bir uyku için ses seviyesinin 40 dB'in altında olması gerekir.

Inverter, yüke göre kapasite değişimi ve enerji tasarrufu sağlayan bir sistemdir. Inverter klimalar kapasitesini ortamda ki ihtiyaca göre ayarlayarak enerji tasarrufu sağlar. Aynı zamanda bu özelliği sayesinde ortamın ihtiyacı azaldığında kapasitesini düşürerek oda sıcaklığını sabit tutar. Inverter olmayan klimalar ise odayı ayarlanan sıcaklığa ulaştırdığında durur. Kapasitesi sabit olduğu için enerji sarfiyatı değişmez.


Klimalar ısıtma ve soğutma işlevini yerine getirirken elektrik enerjisi harcarlar. Bir klimanın ne kadar verimli olduğunu anlamak için performans katsayısı anlamına gelen COP (Coefficient Of Performance) ve elektrik verimliliği anlamına gelen EER (Energy Efficiency Ratio) değerlerleri gösterge olarak kullanılır. Özetle; alınan performansın ödenen paraya (harcanan elektrige) oranıdır. A, B... gibi enerji sınıflarının referansı bu verimlilik göstergeleridir. Bir klimada bu değerler ne kadar yüksekse klima o kadar verimlidir.

Klimanın farklı iklim şartlarında ki verimliliğini ifade eder. Ürünün kullanılacağı bölgedeki iklim şartları, ürünün verimini etkilemektedir. Farklı dış ortam sıcaklıklarında ve farklı kapasitelerde klimanın çalıştırılmasıyla elde edilen bir enerji verimlilik oranıdır.



Duyulur ısı, maddenin sıcaklığını değiştirmek için gereken ısı miktarıdır. Maddenin sıcaklığında farklılık yaratır, ama halini değiştirmez. Gizli ısı ise, maddenin fiziksel halini değiştirmesine rağmen, sıcaklığında fark oluşturmaz. Klimalar ortamdan duyulur ısı çekerek sıcaklığı azaltırken; gizli ısı çekerek hava içindeki su buharlarını yoğunlaştırır, nem miktarını azaltır ve iç mekanı konforlu hale getirir.

Kapasite montaj yapılacak mekânın bulunduğu bölgeye, yapı malzemesine, pencere alanına, güneş ışığı alma miktarına, ortamda bulunan kişi sayısına, ek ısı kaynaklarına ve alanın büyüklüğüne göre yetkili kişiler tarafından hesaplanır. Size uygun klima seçimini yapabilmek için İklimsa web sitesinde bulunan "klimanızı birlikte seçelim" programından veya İklimsa bayilerinden destek alabilirsiniz.


Tüm klimalar çalışma prensibi olarak birbirine benzese de montaj esnasında yapılması gerekenler ve alınan ölçüm değerleri markalara göre farklılıklar gösterir. Alanında uzman, eğitimli ve deneyimli kadrolara sahip yetkili servisler, teknik ve idari kurallara uygun yapacakları montajlar ile ürünün uzun yıllar sorunsuzca kullanılabilmesine imkân sağlar. Bununla beraber klimalara garanti uygulanabilmesi için montajı ve diğer satış sonrası hizmetleri yetkili servis yapmalıdır. Klima montaj servisi tarafından yapılan uygulamalar elbette daha faydalı olacaktır.

Duvar tipi klima satış fiyatlarımıza montaj ve gerekmesi halinde 5 metreye kadar boruluma bedeli dahildir. Borulama alt yapısının hazır olması nedeniyle borulama hizmetine ihtiyaç duyulmaması durumunda İklimsa’nın tek yükümlülüğü ücretsiz montaj yapmak olup, boru seti teslimi vb. konularında sorumluluğu doğmayacaktır.

Elektrik iç tesisleri yönetmeliğine göre klima, kombi, hava perdesi gibi elektrikli cihazlara çekilecek kalıcı ve sabit tesisatlar, kullanıcı ve bina güvenliği açısından yetkin elektrikçi tarafından yapılmalıdır.

Klimanın hava üfleme kanatlarının direk olarak insanlara, evcil hayvanlara ve bitkilere gelmemesi tavsiye edilir. Kullanma klavuzlarında da belirtildiği üzere konforlu bir ortam için oda sıcaklığının; soğutma için 25-27 C ve ısıtma için ise 20-24 C aralığında bir sıcaklık değerine ayarlanması gerekli ve uygundur. Daha düşük sıcaklıklarda kullanım yazın hasta ettiğine dair yanlış bir önyargıya sebep olmaktadır.

Klima işletim maliyetinin azaltılması ve gerekli verimin alınabilmesindeki anahtar işlem ısı yüklerinin azaltılmasıdır. Kullanımda olmayan odaların lambalarını kapatın. Açık kalması durumunda gereksiz yere ısı üreterek klimanızın daha fazla çalışmasına yol açar. Doğrudan güneş ışığından korunmak için perde, panjur, tente, vb. kullanarak basit önlemler alınız. Bu odanın daha serin olmasını sağlayacaktır. Yazın öğleden sonraki zamanlarda klimatize edilen mekândaki aktivitelerinizi minimize etmeye ve kapısını açmamaya çalışınız. Bu soğuk havanın dışarıya kaçmasına, sıcak havanın içeri girmesine yol açar. Klima işletim maliyetinin azaltılmasında en etkili yollardan biride termostat ayarıdır. Termostat ayarınızı soğutmada 1°C veya daha fazla yükseltin, ısıtmada ise 2°C veya daha fazla düşürün. Soğutmada yükselteceğiniz termostat sıcaklığı ile mevsimlik %10’a varan enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Klimanızla birlikte mümkün ise tavan tipi veya taşınabilir fan kullanınız. Bu birkaç derece daha soğuk hissetmenize neden olur. Bu sayede termostat ayarınızı biraz daha yüksek tutarak enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Klima filtrelerinin temiz olduğundan emin olun. İki haftada bir kontrol edin. Kirli filtreler soğutma ve ısıtma verimliliğini azaltır. Klima çalışırken kapı ve pencereleri kapatın. Mutfak ve banyo havalandırmalarını çalıştırmayın. Sızdırmazlık sağlamak için pencere ve kapılara tedbir alın. (Bant çekmek gibi). Eğer klimanızın yeterli derecede soğutma veya ısıtma yapmadığını düşünüyorsanız hemen yetkili servisinize kontrol ettiriniz. Bu durum elektrik faturasının aşırı derecede artmasına yol açabilir.

Periyodik bakım ile klimaların ısı değiştiricilerinde kirlilik nedeniyle oluşan verim düşüklükleri önlendiği için tüketilen elektrik enerjisi azalarak tasarruf sağlanır. Yetkili servis tarafından dikkat ve düzen ile yapılan koruyucu bakım, arıza oluşma riskini azaltır. Bakımı yapılmış klimada önceden tahmin edilmeyen kesintiler engellenerek konforda süreklilik sağlanırken; onarım ve yedek parça maliyetleri asgari seviyededir. Öte yandan ünitelerde yoğuşan suyu depolayan tava ve gider hattında uzun süre bakım yapılamaz ise bakterilerin üremesine olanak sağlayan ortam koşulları oluşur. Bu bakteriler, ortama rahatsız edici koku yaydıkları gibi; özellikle alerjik hastalıkların önemli ölçüde nedenlerindendir.

İç ünitelerde bulunan filtrelerin sık sık temizlenmesi gerekmektedir.Filtre temizliği klimanızın modeline göre farklılık gösterebilir.  Klimanızın sigortasını kapattıktan sonra ön kapağını açın ve klimanın üstünde bulunan filtreyi hafifçe kendinize doğru çekerek çıkarın. Filtrelerde biriken tozları elektrikli süpürgeyle ya da ılık suyla yıkayarak temizleyebilirsiniz. Filtreleri yerlerine yerleştirmeden önce kuruduklarından emin olun. Filtreleri doğrudan güneş ışığı altında bırakmamaya özen gösterin. Filtre temizliği ile ilgili daha detaylı bilgiye kullanım kılavuzundan ulaşabilirsiniz. Detaylı bakım sayısı (eşanjör temizliği ve genel kontroller) klimanın çalıştığı ortama göre değişebilir. Klimanın performansının düşmemesi, arıza yapmaması ve enerji sarfiyatının artmaması için yılda ilkbahar ve sonbahar aylarında olmak üzere bakımlarının yılda 2 defa yapılması tavsiye edilir. Detaylı klima bakımı için yetkili servisimizle irtibata geçiniz.

Filtre TürüRenk
Nasıl Temizlenir?MarkaModel
Allerjen Temizleme FiltresiAçık PortakalAlerjen temizleme filtresinden toz veya kiri temizlemek için bir vakumlu temizleyici kullanın. Eğer temizlenmesi mümkün değilse veya yaklaşık 1 yıldır kullanılıyorsa, alerjen temizleme filtresini değiştirin. (Alerjen temizleme filtresi 1 yıl kullanımdan sonra değiştirilmelidir. Ancak, gerçek değiştirme süresi filtrenin kullanım koşullarına bağlı olarak değişebilir.)MHISRK ZSX-S, SRK-ZR-S, SRK-ZS-S
Fotokatalitik Yıkanabilir Koku FiltresiPortakal"Filtreyi (portakal rengi) filtre tutucusundan çıkararak kontrol edin. Filtreden toz veya kiri düzenli aralıklarla temizleyin. Filtre çok kirliyse, suylayıkanabilir. Ancak, filtre kırılabilir olduğundan, hasar görmemesi için filtre tutucusuna takılı halde yıkayın. Filtreyi yıkadıktan sonra, güneşte kurutun. Filtre güneşte beklediğinde koku giderici etkisi tazelenir."MHISRK ZSX-S, SRK-ZR-S, SRK-ZS-S, SRF-ZSX-S
Doğal Enzim FiltresiYeşil"Doğal enzim filtresini toz ve kirden arındırmak için elektrikli süpürge kullanın. Temizlenemediyse veya yaklaşık 1 yıl boyunca kullanılmışsa doğal enzim filtresini değiştirin. Doğal enzim filtresi yaklaşık 1 yıllık kullanımdan sonra değiştirilmelidir. Ancak, gerçek değiştirme periyodu filtrenin kullanıldığı koşullara göre değişebilir. Doğal enzim filtresini yeşil taraf öne gelecek şekilde yerleştirin."MHILSRF-ZSX-S
Biyolojik Anti-Bakteriyel FiltreYeşilFiltreyi (yeşil) filtre tutucusundan çıkararak kontrol edin. Filtreden toz veya kiri düzenli aralıklarla temizleyin. Filtre çok kirliyse, suyla yıkanabilir (45° nin altında). Ancak, filtre kırılabilir olduğundan, hasar görmemesi için filtre tutucusuna takılı halde yıkayın. Filtreyi yıkadıktan sonra, güneşte kurutun. Filtre 1 yıl kullanımdan sonra değiştirilmelidir. Ancak, gerçek değiştirme süresi filtrenin kullanım koşullarına bağlı olarak değişebilir.SİGMASigma Plus, Sigma Exclusive
Aktif Karbon FiltreSiyahFiltreyi (siyah) filtre tutucusundan çıkararak kontrol edin. Filtreden toz veya kiri düzenli aralıklarla temizleyin. Filtre çok kirliyse, suyla yıkanabilir (45° nin altında). Ancak, filtre kırılabilir olduğundan, hasar görmemesi için filtre tutucusuna takılı halde yıkayın. Filtreyi yıkadıktan sonra, güneşte kurutun. Filtre 1 yıl kullanımdan sonra değiştirilmelidir. Ancak, gerçek değiştirme süresi filtrenin kullanım koşullarına bağlı olarak değişebilir.SİGMASigma Plus, Sigma Exclusive

Karbon filtrelerin ev, vb. kullanım alanlarında 6 ayda bir; lokanta vb. yoğun kirli ortamlarda 3 ayda bir değiştirilmesi gerekmektedir.

R-32 nedir?
Yeni AB çevre normları ve sürdürülebilir ekosistem kaygıları nedeniyle ortaya çıkan R-32 gazının kimyasal ismi “diflorometan”dır. Yalın bir şekilde kullanımından önce, karışım halinde olan R-410A soğutucu akışkanının bir bileşeni olarak kullanılmıştır (R-410A; %50 R-32, %50 R-125’in bir karışımıdır).
R-32’nin bir karışımın parçası olarak kullanılması yerine, saf halde kullanılmasının birçok avantajının olduğu fark edilmiş, bu bilgiyle beraber sektör bu yönde ilerlemeye başlamıştır. Yeni nesil bir gaz arayışına yanıt olarak piyasada yer almaya başlamıştır.

R-32 Gazının Avantajları
-Enerji tasarrufu sağlar. Cebinizi korur.
-Daha yüksek ısıtma ve soğutma kapasitesi sunar.
-Daha kısa sürede istenilen derecede soğutur ve ısıtır.
-Ozon tabakasına zarar vermez (*ODP=0, **GWP=675).
-R410A gazlı klimalara kıyasla küresel ısınmaya daha az etkisi vardır.
-Çevreyi daha az kirletir, doğa dostudur.
-Daha kompakt klima tasarımlarına olanak sağlar.
-Güvenlidir, düşük yanıcılığa sahiptir.

“İklimsa’da bulabileceğiniz R-32 gazlı yeni nesil klimalar ile hem tasarruf ederken hem de doğayı koruyabilirsiniz, güvenli bir şekilde  klima konforu yaşayabilirsiniz !”

*ODP: Ozon Tüketme Potansiyeli
**GWP: Küresel Isınma Potansiyeli

Klimalarımızın bazı modellerinde otomatik veya kendi kendini temizleme işlemi bulunmaktadır. Bu özelliğini çalıştırın. Ya da sadece fan konumunda 2-3 saat çalıştırın, bu işlem ünitenin içini kurutur. Elektrik kaynağını kapatın, klima çalışmıyorken 4W güç tüketir, bu enerji tasarrufu sağlar. Hava filtrelerini temizleyip yerine takın. Uzaktan kumandanın pillerini çıkartın.

  • +3 yıl ek garanti hizmeti ile almış olduğunuz ürününüzü, tüm garanti haklarıyla 6 yıl süresince koruma altına almış olursunuz.
  • Ürünlerinizin onarımı için eğitilmiş uzman teknisyen kadrosu ile İklimsa yetkili servisleri, size bu hizmeti en iyi ve güvenilir şekilde sunar.
  • Tüm mekanik ve elektronik arızalar ek güvence anlaşması kapsamına girer.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Enzim ve üre alerjenlerini etkisiz hale getirir, mantar, bakteri ve alerjik bileşenleri yok eder. Alerjen filtresi, polen, ev tozu, kedi vb. hayvanların üzerinde yaşayan alerjileri parçalayarak etkisiz hale getirir. Etkisiz hale getirme işleminin sırrı enzim-üre bileşiğidir. Sadece alerjenleri etkisiz hale getirmekle kalmaz, tüm bakteri çeşitlerini, küfleri ve virüsleri ortadan kaldırır. Açık portakal rengindedir. Mitsubishi Heavy Industries duvar tipi klimaların SRKZSX-S, SRKZR-S, SRKZS-S modellerinde mevcuttur.



Alerjen filtre

Güneş hem ısı hem ışık kaynağıdır. Güneşten gelen ısıyı su ısıtma, konut ısıtma, soğutma veya havalandırma gibi alanlarda kullanıyoruz. Güneşin bir diğer kullanım alanı da elektrik üretimidir. Güneşten gelen ışınlar, özel teknolojiler kullanılarak, elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Fotovoltaik panellerin güneş ışığından elektrik enerjisi üretimi sistemine güneş enerji sistemi denilmektedir. Güneş enerjisi dünyadaki en bol ve temiz enerjidir.

Tesisinizin tüm elektrik ihtiyacını güneş enerjisi ile sağlayabilirsiniz. Fakat faturanızda yazan sözleşme gücü kadar kurulum yapabilirsiniz.

İç ünitedeki iyon jeneratörü sayesinde ortama hem negatif hem pozitif iyon yayarak, ortamdaki her noktayı istenmeyen mikroorganizmalardan (havada uçusan virüs, bakteri, küf sporu ve kötü koku) arındırır. Havada uçuşan virüs, bakteri, astıma yol açan küf sporları ve kötü koku oluşturan molekülleri, yaydığı hem negatif hem de pozitif iyonlar sayesinde, yere çökeltmeden, havada yok eder. Sharp marka duvar tipi klima OSAKA ve TOKYO serilerinde bu özellik mevcuttur.

Güneş panelleri yağmurlu bulutlu ve karlı havalarda dahil elektrik üretir. Ayrıca akülü sistemler tercih edebilir ve üretilen fazla elektriği depolayarak gece-gündüz kullanımı sağlayabilirsiniz. Ancak akü sadece şebeke olmayan, şebeke getirme maliyetinin yüksek olduğu yerlerde tercih edilmektedir. Kurulacak sistemde akü sistemine ihtiyacınız olmayacaktır. Aylık mahsuplaşmayla beraber çift yönlü sayaçlar sayesinde sistem şebekeye entegre olacaktır.

Soğutma sisteminin sağlıklı ve problem çıkartmadan uzun yıllar çalışabilmesi için sistemin içerisinde bulunun nemin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Soğutma sistemlerinin en büyük düşmanı nemdir. Klima cihazları üretilirken, dış üniteleri uygun basınçta vakumlama işlemi ile nemden arındırılarak, içerisini ihtiyacı kadar soğutucu akışkan koyulmaktadır. Ancak klimaların montajı esnasında kullanılan bakır boru tesisatının aynı işlemle vakumlanması ve bünyesindeki su taneciklerinin sistemden uzaklaştırılması gerekir. Bu hayati önem taşır.

Güneş enerji sistemi 25 yıla kadar elektrik üretebilir. Birçok panel firması 25 yıl sonunda %80 performans garantisi vermektedir.

Klima iç ünitesi üzerindeki ON / OFF düğmesi uzaktan kumanda kullanılamadığı durumlarda çalıştırma / durdurma işlevi görür. Klima otomatik modda çalışır. Uzaktan kumanda ihtiyacınız için yetkili servisimizle irtibata geçebilirsiniz.

Güneş enerji sistemleri çatınıza hiçbir şekilde zarar vermez. Kullanılan ürünlere bağlı olarak, metrekareye ortalama 12-15 kg yük oluşturmaktadır.

Kumandayı uygun bir sıcaklığa ayarladınız mı? Örneğin soğutmada kullanırken termostat sıcaklığını oda sıcaklığının üstünde bir dereceye ayarladıysanız dış ünite devreye girmez (ısıtmada tam tersi). Hava filtreleri temiz mi? Kapı ve pencereler açık olabilir mi? Odaya doğrudan güneş ışığı giriyor ve perdeler açık mı? Oda ya ek bir ısı kaynağı ilave oldu mu? Oda da çok fazla insan var m? Sorularını gözden geçirmemizde fayda var.

En yakın yetkili servis ile irtibata geçilmesini rica ederiz.

Çatısına güneş enerji sistemi kuranlara elektrik faturalarında tüketilen enerji miktarından hesaplanan dağıtım bedeli %50 indirimli olarak uygulanır ayrıca ihtiyaç fazlası üretilen enerjiyi 10 yıl boyunca devlete satabilirsiniz.

İç ünite montaj yerinin seçimi için;

*Klmanın emiş ve üflemesine engel olmayan, sıcak ve soğuk havanın oda içerisine homojen dağılabileceği

*Direkt olarak kişilerin üzerine üflemeyeceği

*Ünitenin ağırlığına dayanabilecek, düz ve titreşim yapmayacak

*Drenaj suyunun kolayca tahliye edilebileceği

*Bakımının rahat yapılabileceği

Dış ünite yer seçimi için;

*Emiş ve üflemesine engel olmayan, yeterli hava sirkülasyonunun olduğu

*Ünitenin ağırlığına dayanabilecek, gürültü ve titreşim yaratmayacak

*Kolayca servis hizmeti verilebilecek

*Diğer ısı kaynaklarından etkilenmeyecek

Yerlerin seçilmesi tavsiye edilir. Detaylı bilgi ve keşif için İklimsa Merkezlerimiz ile irtibata geçebilirsiniz.

Çatınıza kuracağınız güneş enerji sistemi ile işletmenizin enerji maliyetlerini ve giderlerini düşürebilirsiniz. Elektrik faturasından tasarruf edebilir ve gelecek olan elektrik zamlarından etkilenmezsiniz.

Isıtmanın devamlılığı için klimalar, dış ünitede dolaşmakta olan soğutucu akışkanın sıcaklığını, daima “dış havadan düşük” tutmak zorundadır.

Dış hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte dış eşanjör üzerinde yoğuşan su buharları, fırsat bulamadan katılaşır ve buzlanma başlar. Buzlanma arttıkça ısı transferi güçleştiğinden verim düşer (klima dış ortamdan ısı alamaz). Dış ünitenin, üzerindeki buzu çözebilmek için klima zaman zaman ters çevrimde çalışır (soğutma modunda). Bu işleme “defrost” denir. Bu normal bir işleyiştir.

Güneş enerji sistemi ile ilgili anlaşmalı bankalarımız bulunmaktadır. Elektrik faturası öder gibi sistem sahibi olabilirsiniz.

Bu klimanızın defrost işlemi sırasında gerçekleşen su buharının açığa çıkmasıdır ve normal bir işleyiştir.

500 yetkili satıcı ve servis ağımız ile birlikte uzaktan izle sistemi kullanarak 7 gün 24 saat sisteminiz tarafımızdan takip edilmektedir. Panellerin temizlenmesi ve sistem birleşenlerinin kontrolü yetkili bayi ve servislerimiz tarafından yapılacaktır.

Böyle bir durum klimada bir arıza olmadıkça söz konusu değildir. Gaz kaçak arızaları büyük bir oranla yanlış montaj işleminden kaynaklanır. Bu yüzden dolayı klima kurulum, bakım ve onarım işlemleri yetkili servislerine yaptırılmalıdır. Klima gazı kullanıldıkça özelliğini yitiren ve yenilenmesini gerektiren bir yapıya sahip değildir.

Evet, bayilerimizden teklif alarak elektronik ürün temin edebilirsiniz. Bu alımlar sadece kurumsal firmalar için geçerli olup, perakende olarak elektronik ürün satışı yapılmamaktadır.

İkamet etmekte olduğunuz ev ya da işyerinden taşınma halinde, güneş santralinizi taşınacağınız adresteki yeni çatınıza entegre edebilirsiniz.

Kurumsal satın alma talepleriniz, bayilerimiz tarafından karşılanmaktadır. Bunun için size en yakın İklimsa bayimizle iletişime geçerek satın alma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Çatı yapınıza göre 60 -80 m² alana 10 kW anlık güç üretebilen paneller yerleştirilebilir.

Öncelikle ilgili bölgedeki bayi ve servislerimizle iletişime geçilir. İster spesifik ürün taleplerinizi, isterseniz ürün grubu bazında taleplerinizi bayi ile paylaşabilirsiniz. Bayimiz ihtiyacınıza uygun ürünü/ürünleri sistemimiz üzerinden size mail yolu ile teklif olarak gönderir. Onayınızı takiben ödeme işlemini gerçekleştirdikten sonra en kısa sürede ürünler adresinize ulaştırılır.

Kurulan güneş enerji tesisleri toplam 25 yıl çalışmaktadır. Günümüzde çatınıza kuracağınız solar enerji sistemleri, çatınızın yönüne ve konumunuza göre değişmekle birlikte, kendini 4 – 7 yıl arasında geri ödemekte ve 25 yıl boyunca yüksek enerji verimliliği ile elektrik üretmeye devam etmektedir

Ürünler fiziksel olarak bayilerimizde bulunmamaktadır. Sistemimiz teklif usulü ile çalıştığı için dilerseniz size gelen teklifteki ürün isimleri üzerinden üretici/ithalatçı firmaların internet sayfalarından detaylı ürün bilgilerine erişebilirsiniz.

Güneş enerji uygulamalarında tercih edilen modül için temperli cam kullanıldığından dolayı 5.400 Pa kar yükü, 2.400 Pa kadar rüzgar yüküne dayanıklıdır. Ancak kar birikmesi durumunda temizlenmesi tavsiye edilmektedir. Tavsiyemiz üzerine dolu hasarları işletme sigorta poliçesine mutlaka ekletilmelidir.

İlgili ödemeyi kredi kartınızla ya da havale ile kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Güneş panelleri hemen hemen bütün çatı tiplerine uygulanabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken kısım çatının statik olarak güneş panellerini taşıyıp taşıyamayacağıdır. Bir mimar ya da inşaat mühendisinden görüş alınması en doğru seçenektir. Güneş panelleri uygulanmadan, izin sürecinde uygulanacak çatı ile ilgili statik hesaplamalar yapılmaktadır.

Ürünleriniz ödemenizi gerçekleştirdikten sonra en kısa süre içerİsinde belirtmiş olduğunuz adrese teslim edilir.

Kış aylarında panellerin ürettiği enerji düşse de güneşli havalarda panel verimlilikleri daha yüksektir. Elektrik üretimlerinin ne kadar düşeceğine gelirsek, bu konuda net bir şey söyleyemeyiz. Temmuz ayında örnek üretim 32.000 kWh olacak olursa, ocak ayında 9.000 kWh üretim olacaktır. Yaklaşık %72 oranında bir düşüş yaşanabilir.

Öncelikle bulunduğunuz bölgenin elektrik dağıtım şirketine başvuruda bulunmak gerekiyor. İlgili evraklar tamamlanıp teslim edildikten sonra elektrik, statik projelerinin hazırlanarak dağıtım şirketine ya da TEDAŞ’a teslim edilmesi gerekir. Proje TEDAŞ’ta onaylandıktan sonra dağıtım şirketi ile bağlantı anlaşması yapılır ve geçici kabul süreci başlar. Geçici kabul yapıldıktan sonra dağıtım şirketi ile sistem kullanım anlaşması yapılır.

Garanti süresi boyunca arızalara biz müdahale edeceğiz. Tüm sistem kurulum hatalarına karşı 2 yıl garantilidir. Garanti bitiminde müşteri ile yıllık bakım anlaşmaları yapıldığı takdirde İklimsa servisleri tarafından bakımları gerçekleştirilecektir. Anlaşma yapılmaz ise müşteri kendisi üstlenecek. 

Akü sistemine ihtiyacınız olmayacak. Aylık mahsuplaşmayla beraber çift yönlü sayaçlar sayesinde sistem şebekeye entegre olacaktır. Akü sadece şebeke olmayan, şebeke getirme maliyetinin yüksek olduğu yerlerde kullanılır.

Panellerin temizliği deiyonize saf su ve çok yumuşak fırça ile yıkanarak yapılmalıdır. Paneller yıkanırken gerekli iş güvenliği önlemleri alınmalıdır. Çatıya çıkacak personelin yüksekte çalışma eğitimi almış olması, çatıda yaşam emniyet sistemlerinin bulunması çok önemlidir. 

Sigma Flex marka F1 serisi klima santralleri, atmosferden alınan havayı şartlandırarak (ısıtma, soğutma, nemlendirme veya filtreleme vb) iç ortama taze hava gönderen büyük endüstriyel cihazlardır.

Havalandırma ihtiyacının olduğu hemen her alanda yer alan klima santralleri; AVM’ler, havalimanları, plazalar ve hastanelerden stadyumlara kadar çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Yüksek verimli partikül emici filtre ve yüksek verimli partikül tutucu filtre olarak da bilinen HEPA filtresi, hava filtrelerinin verimlilik standardıdır. Verimlilikleri %85 ve üzerinde olan HEPA filtreler havada bulunan partikülleri 0.3 mikrona kadar tutucu özelliğe sahiptir, ayrıca hijyenik klima santrallerimizde de standart opsiyon olarak sunabilmekteyiz.

Kapalı ortamların taze hava ihtiyacını karşılamak için tasarlanmış ve içeriden egzoz edilen havanın artık enerjisinden yararlanarak ortamın taze hava kaynaklı ısı yükünü azaltan bir cihazdır.

3 Kademeli hız ayarı bulunan kendinden motorlu, Alman ve İtalyan menşeili AC & EC motorlu Plug fanlar kullanılmaktadır.

VRF sistem, yani Variable Refrigerant Flow (Değişken Soğutucu Debili Sistem), günümüz akıllı binalarının ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilen; bir dış ünite ile gaz akış dağıtıcıları yardımıyla birden çok iç ünitenin birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebildiği direkt genleşmeli klima sistemleridir. VRF klima sistemleri; ofisler, alışveriş merkezleri , lüks apartmanlar, villalar, restoranlar, plazalar, oteller gibi birbirinden bağımsız havalandırma uygulamalarının kullanılmasının gerektiği yerlerde başarıyla kullanılır.

Soğutma sistemi elemanlarının iki ya da daha fazla gövde içine yerleştirilmesi ile oluşan cihazlara "Split Klima" adı verilir. Split kelimesinin anlamı, ayrık, bölünmüştür. Soğutma sistem elemanlarının ayrı gövdeler içinde olması kullanıcıya avantaj sağlamaktadır. Kompresör, genleşme elemanı ve kondenser (yoğuşturucu) dış üniteye yerleştirilmiştir. Evaporatör (buharlaştırıcı) iç ünite adı verilen gövde içine yerleştirilerek bu tip klima ortaya çıkmıştır. En büyük avantajı, ses kaynağı olan kompresörün ayrı bir gövde ile dış ortamda kalması ve iki ünite arasındaki bağlantının soğutucu akışkanın geçeceği bakır borular ve sinyal hattı ile yapılabilmesidir.

Multi split- çoklu split anlamına gelmekte olup, birebir split klimalarda olduğu gibi bir tek dış ünitesi bulunmakta buna karşılık birden fazla iç ünite bu tek dış üniteye bağlanmaktadır. Bu sayede dış ünitelerin yerleşiminden dolayı oluşacak sıkıntı ortadan kalkacak ve oluşabilecek görüntü kirliliği önlenecektir. Mitsubishi Heavy Industries markalı multi split klima sistemleriyle bir ünite ile altı iç üniteye kadar bağlantı, Sigma markalı multi slit klima sistemleriyle bir ünite ile dokuz iç üniteye kadar bağlantı kolaylığı sağlanmaktadır. İç ünite seçeneklerinde duvar, kaset, gizli tavan, yer, kanallı ve tavan tipleri bulunmaktadır.
Multi Split Klima


Multi split klimalarda iç üniteler aynı anda değişik modlarda çalışamaz. Örneğin bir ünite "Cool" modunda bir ünite "Heat" modunda olamaz.Farklı modda çalıştırmalar denendiğinde ilk çalıştırılan klimaya öncelik verilecektir. Aynı anda hem soğutma hem ısıtmaya olanak veren sistemler İklimsa VRF sistemlerinde mevcuttur.

İklimsa’da 4 marka ve 100’den fazla farklı klima modeli bulunuyor. Klima ürün gamında duvar tipleri, ticari tip klimalar (Kaset tipi, salon tipi, yer/tavan tipi, kanallı tip), VRF (Değişken debili klimalar) ve multi tip gibi mekânın büyüklüğüne ve ihtiyacına uygun seçenekler sunuyor.

Split klima 4 ana elemandan oluşur. Bunlar kompresör, kondenser, genleşme valfi ve evaporatördür. Bu elemanlar birbirine bağlanarak bir çevrim oluştururlar. Bir arabaya yakıt koymak gibi soğutma çevrimi kapalı döngüsünde soğutucu akışkan hareket eder. Soğutucu akışkan olmazsa soğutma işlemi de gerçekleşmez. İklimsa'nın satışını yapmış olduğu klima ürünlerinde çevre dostu R410A soğutucu gazı kullanılmaktadır. R410A soğutucu gazın içerisinde Klor (Cl) elementi bulunmadığı için ozon tabakasına zarar vermemektedir. R410A ozon tüketim katsayısının sıfır oluşu ile çevre dostu bir gazdır.

dB(A) ses seviyesi anlamına gelen "desibel" kelimesinin kısaltmasıdır. Klima satın alırken emsallerine göre gürültü seviyesi en düşük olan seçilmelidir. Uyurken dış ortamdaki sesleri bilinçaltımızdan fark ederiz. 40 dB civarı ses seviyesi rahatsız bir uykuya neden olur. İyi bir uyku için ses seviyesinin 40 dB'in altında olması gerekir.

Inverter, yüke göre kapasite değişimi ve enerji tasarrufu sağlayan bir sistemdir. Inverter klimalar kapasitesini ortamda ki ihtiyaca göre ayarlayarak enerji tasarrufu sağlar. Aynı zamanda bu özelliği sayesinde ortamın ihtiyacı azaldığında kapasitesini düşürerek oda sıcaklığını sabit tutar. Inverter olmayan klimalar ise odayı ayarlanan sıcaklığa ulaştırdığında durur. Kapasitesi sabit olduğu için enerji sarfiyatı değişmez.


Klimalar ısıtma ve soğutma işlevini yerine getirirken elektrik enerjisi harcarlar. Bir klimanın ne kadar verimli olduğunu anlamak için performans katsayısı anlamına gelen COP (Coefficient Of Performance) ve elektrik verimliliği anlamına gelen EER (Energy Efficiency Ratio) değerlerleri gösterge olarak kullanılır. Özetle; alınan performansın ödenen paraya (harcanan elektrige) oranıdır. A, B... gibi enerji sınıflarının referansı bu verimlilik göstergeleridir. Bir klimada bu değerler ne kadar yüksekse klima o kadar verimlidir.

Klimanın farklı iklim şartlarında ki verimliliğini ifade eder. Ürünün kullanılacağı bölgedeki iklim şartları, ürünün verimini etkilemektedir. Farklı dış ortam sıcaklıklarında ve farklı kapasitelerde klimanın çalıştırılmasıyla elde edilen bir enerji verimlilik oranıdır.



Duyulur ısı, maddenin sıcaklığını değiştirmek için gereken ısı miktarıdır. Maddenin sıcaklığında farklılık yaratır, ama halini değiştirmez. Gizli ısı ise, maddenin fiziksel halini değiştirmesine rağmen, sıcaklığında fark oluşturmaz. Klimalar ortamdan duyulur ısı çekerek sıcaklığı azaltırken; gizli ısı çekerek hava içindeki su buharlarını yoğunlaştırır, nem miktarını azaltır ve iç mekanı konforlu hale getirir.

Kapasite montaj yapılacak mekânın bulunduğu bölgeye, yapı malzemesine, pencere alanına, güneş ışığı alma miktarına, ortamda bulunan kişi sayısına, ek ısı kaynaklarına ve alanın büyüklüğüne göre yetkili kişiler tarafından hesaplanır. Size uygun klima seçimini yapabilmek için İklimsa web sitesinde bulunan "klimanızı birlikte seçelim" programından veya İklimsa bayilerinden destek alabilirsiniz.


Tüm klimalar çalışma prensibi olarak birbirine benzese de montaj esnasında yapılması gerekenler ve alınan ölçüm değerleri markalara göre farklılıklar gösterir. Alanında uzman, eğitimli ve deneyimli kadrolara sahip yetkili servisler, teknik ve idari kurallara uygun yapacakları montajlar ile ürünün uzun yıllar sorunsuzca kullanılabilmesine imkân sağlar. Bununla beraber klimalara garanti uygulanabilmesi için montajı ve diğer satış sonrası hizmetleri yetkili servis yapmalıdır. Klima montaj servisi tarafından yapılan uygulamalar elbette daha faydalı olacaktır.

Duvar tipi klima satış fiyatlarımıza montaj ve gerekmesi halinde 5 metreye kadar boruluma bedeli dahildir. Borulama alt yapısının hazır olması nedeniyle borulama hizmetine ihtiyaç duyulmaması durumunda İklimsa’nın tek yükümlülüğü ücretsiz montaj yapmak olup, boru seti teslimi vb. konularında sorumluluğu doğmayacaktır.

Elektrik iç tesisleri yönetmeliğine göre klima, kombi, hava perdesi gibi elektrikli cihazlara çekilecek kalıcı ve sabit tesisatlar, kullanıcı ve bina güvenliği açısından yetkin elektrikçi tarafından yapılmalıdır.

Klimanın hava üfleme kanatlarının direk olarak insanlara, evcil hayvanlara ve bitkilere gelmemesi tavsiye edilir. Kullanma klavuzlarında da belirtildiği üzere konforlu bir ortam için oda sıcaklığının; soğutma için 25-27 C ve ısıtma için ise 20-24 C aralığında bir sıcaklık değerine ayarlanması gerekli ve uygundur. Daha düşük sıcaklıklarda kullanım yazın hasta ettiğine dair yanlış bir önyargıya sebep olmaktadır.

Klima işletim maliyetinin azaltılması ve gerekli verimin alınabilmesindeki anahtar işlem ısı yüklerinin azaltılmasıdır. Kullanımda olmayan odaların lambalarını kapatın. Açık kalması durumunda gereksiz yere ısı üreterek klimanızın daha fazla çalışmasına yol açar. Doğrudan güneş ışığından korunmak için perde, panjur, tente, vb. kullanarak basit önlemler alınız. Bu odanın daha serin olmasını sağlayacaktır. Yazın öğleden sonraki zamanlarda klimatize edilen mekândaki aktivitelerinizi minimize etmeye ve kapısını açmamaya çalışınız. Bu soğuk havanın dışarıya kaçmasına, sıcak havanın içeri girmesine yol açar. Klima işletim maliyetinin azaltılmasında en etkili yollardan biride termostat ayarıdır. Termostat ayarınızı soğutmada 1°C veya daha fazla yükseltin, ısıtmada ise 2°C veya daha fazla düşürün. Soğutmada yükselteceğiniz termostat sıcaklığı ile mevsimlik %10’a varan enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Klimanızla birlikte mümkün ise tavan tipi veya taşınabilir fan kullanınız. Bu birkaç derece daha soğuk hissetmenize neden olur. Bu sayede termostat ayarınızı biraz daha yüksek tutarak enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Klima filtrelerinin temiz olduğundan emin olun. İki haftada bir kontrol edin. Kirli filtreler soğutma ve ısıtma verimliliğini azaltır. Klima çalışırken kapı ve pencereleri kapatın. Mutfak ve banyo havalandırmalarını çalıştırmayın. Sızdırmazlık sağlamak için pencere ve kapılara tedbir alın. (Bant çekmek gibi). Eğer klimanızın yeterli derecede soğutma veya ısıtma yapmadığını düşünüyorsanız hemen yetkili servisinize kontrol ettiriniz. Bu durum elektrik faturasının aşırı derecede artmasına yol açabilir.

Periyodik bakım ile klimaların ısı değiştiricilerinde kirlilik nedeniyle oluşan verim düşüklükleri önlendiği için tüketilen elektrik enerjisi azalarak tasarruf sağlanır. Yetkili servis tarafından dikkat ve düzen ile yapılan koruyucu bakım, arıza oluşma riskini azaltır. Bakımı yapılmış klimada önceden tahmin edilmeyen kesintiler engellenerek konforda süreklilik sağlanırken; onarım ve yedek parça maliyetleri asgari seviyededir. Öte yandan ünitelerde yoğuşan suyu depolayan tava ve gider hattında uzun süre bakım yapılamaz ise bakterilerin üremesine olanak sağlayan ortam koşulları oluşur. Bu bakteriler, ortama rahatsız edici koku yaydıkları gibi; özellikle alerjik hastalıkların önemli ölçüde nedenlerindendir.

İç ünitelerde bulunan filtrelerin sık sık temizlenmesi gerekmektedir.Filtre temizliği klimanızın modeline göre farklılık gösterebilir.  Klimanızın sigortasını kapattıktan sonra ön kapağını açın ve klimanın üstünde bulunan filtreyi hafifçe kendinize doğru çekerek çıkarın. Filtrelerde biriken tozları elektrikli süpürgeyle ya da ılık suyla yıkayarak temizleyebilirsiniz. Filtreleri yerlerine yerleştirmeden önce kuruduklarından emin olun. Filtreleri doğrudan güneş ışığı altında bırakmamaya özen gösterin. Filtre temizliği ile ilgili daha detaylı bilgiye kullanım kılavuzundan ulaşabilirsiniz. Detaylı bakım sayısı (eşanjör temizliği ve genel kontroller) klimanın çalıştığı ortama göre değişebilir. Klimanın performansının düşmemesi, arıza yapmaması ve enerji sarfiyatının artmaması için yılda ilkbahar ve sonbahar aylarında olmak üzere bakımlarının yılda 2 defa yapılması tavsiye edilir. Detaylı klima bakımı için yetkili servisimizle irtibata geçiniz.

Filtre TürüRenk
Nasıl Temizlenir?MarkaModel
Allerjen Temizleme FiltresiAçık PortakalAlerjen temizleme filtresinden toz veya kiri temizlemek için bir vakumlu temizleyici kullanın. Eğer temizlenmesi mümkün değilse veya yaklaşık 1 yıldır kullanılıyorsa, alerjen temizleme filtresini değiştirin. (Alerjen temizleme filtresi 1 yıl kullanımdan sonra değiştirilmelidir. Ancak, gerçek değiştirme süresi filtrenin kullanım koşullarına bağlı olarak değişebilir.)MHISRK ZSX-S, SRK-ZR-S, SRK-ZS-S
Fotokatalitik Yıkanabilir Koku FiltresiPortakal"Filtreyi (portakal rengi) filtre tutucusundan çıkararak kontrol edin. Filtreden toz veya kiri düzenli aralıklarla temizleyin. Filtre çok kirliyse, suylayıkanabilir. Ancak, filtre kırılabilir olduğundan, hasar görmemesi için filtre tutucusuna takılı halde yıkayın. Filtreyi yıkadıktan sonra, güneşte kurutun. Filtre güneşte beklediğinde koku giderici etkisi tazelenir."MHISRK ZSX-S, SRK-ZR-S, SRK-ZS-S, SRF-ZSX-S
Doğal Enzim FiltresiYeşil"Doğal enzim filtresini toz ve kirden arındırmak için elektrikli süpürge kullanın. Temizlenemediyse veya yaklaşık 1 yıl boyunca kullanılmışsa doğal enzim filtresini değiştirin. Doğal enzim filtresi yaklaşık 1 yıllık kullanımdan sonra değiştirilmelidir. Ancak, gerçek değiştirme periyodu filtrenin kullanıldığı koşullara göre değişebilir. Doğal enzim filtresini yeşil taraf öne gelecek şekilde yerleştirin."MHILSRF-ZSX-S
Biyolojik Anti-Bakteriyel FiltreYeşilFiltreyi (yeşil) filtre tutucusundan çıkararak kontrol edin. Filtreden toz veya kiri düzenli aralıklarla temizleyin. Filtre çok kirliyse, suyla yıkanabilir (45° nin altında). Ancak, filtre kırılabilir olduğundan, hasar görmemesi için filtre tutucusuna takılı halde yıkayın. Filtreyi yıkadıktan sonra, güneşte kurutun. Filtre 1 yıl kullanımdan sonra değiştirilmelidir. Ancak, gerçek değiştirme süresi filtrenin kullanım koşullarına bağlı olarak değişebilir.SİGMASigma Plus, Sigma Exclusive
Aktif Karbon FiltreSiyahFiltreyi (siyah) filtre tutucusundan çıkararak kontrol edin. Filtreden toz veya kiri düzenli aralıklarla temizleyin. Filtre çok kirliyse, suyla yıkanabilir (45° nin altında). Ancak, filtre kırılabilir olduğundan, hasar görmemesi için filtre tutucusuna takılı halde yıkayın. Filtreyi yıkadıktan sonra, güneşte kurutun. Filtre 1 yıl kullanımdan sonra değiştirilmelidir. Ancak, gerçek değiştirme süresi filtrenin kullanım koşullarına bağlı olarak değişebilir.SİGMASigma Plus, Sigma Exclusive

Karbon filtrelerin ev, vb. kullanım alanlarında 6 ayda bir; lokanta vb. yoğun kirli ortamlarda 3 ayda bir değiştirilmesi gerekmektedir.

R-32 nedir?
Yeni AB çevre normları ve sürdürülebilir ekosistem kaygıları nedeniyle ortaya çıkan R-32 gazının kimyasal ismi “diflorometan”dır. Yalın bir şekilde kullanımından önce, karışım halinde olan R-410A soğutucu akışkanının bir bileşeni olarak kullanılmıştır (R-410A; %50 R-32, %50 R-125’in bir karışımıdır).
R-32’nin bir karışımın parçası olarak kullanılması yerine, saf halde kullanılmasının birçok avantajının olduğu fark edilmiş, bu bilgiyle beraber sektör bu yönde ilerlemeye başlamıştır. Yeni nesil bir gaz arayışına yanıt olarak piyasada yer almaya başlamıştır.

R-32 Gazının Avantajları
-Enerji tasarrufu sağlar. Cebinizi korur.
-Daha yüksek ısıtma ve soğutma kapasitesi sunar.
-Daha kısa sürede istenilen derecede soğutur ve ısıtır.
-Ozon tabakasına zarar vermez (*ODP=0, **GWP=675).
-R410A gazlı klimalara kıyasla küresel ısınmaya daha az etkisi vardır.
-Çevreyi daha az kirletir, doğa dostudur.
-Daha kompakt klima tasarımlarına olanak sağlar.
-Güvenlidir, düşük yanıcılığa sahiptir.

“İklimsa’da bulabileceğiniz R-32 gazlı yeni nesil klimalar ile hem tasarruf ederken hem de doğayı koruyabilirsiniz, güvenli bir şekilde  klima konforu yaşayabilirsiniz !”

*ODP: Ozon Tüketme Potansiyeli
**GWP: Küresel Isınma Potansiyeli

Klimalarımızın bazı modellerinde otomatik veya kendi kendini temizleme işlemi bulunmaktadır. Bu özelliğini çalıştırın. Ya da sadece fan konumunda 2-3 saat çalıştırın, bu işlem ünitenin içini kurutur. Elektrik kaynağını kapatın, klima çalışmıyorken 4W güç tüketir, bu enerji tasarrufu sağlar. Hava filtrelerini temizleyip yerine takın. Uzaktan kumandanın pillerini çıkartın.

  • +3 yıl ek garanti hizmeti ile almış olduğunuz ürününüzü, tüm garanti haklarıyla 6 yıl süresince koruma altına almış olursunuz.
  • Ürünlerinizin onarımı için eğitilmiş uzman teknisyen kadrosu ile İklimsa yetkili servisleri, size bu hizmeti en iyi ve güvenilir şekilde sunar.
  • Tüm mekanik ve elektronik arızalar ek güvence anlaşması kapsamına girer.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

Enzim ve üre alerjenlerini etkisiz hale getirir, mantar, bakteri ve alerjik bileşenleri yok eder. Alerjen filtresi, polen, ev tozu, kedi vb. hayvanların üzerinde yaşayan alerjileri parçalayarak etkisiz hale getirir. Etkisiz hale getirme işleminin sırrı enzim-üre bileşiğidir. Sadece alerjenleri etkisiz hale getirmekle kalmaz, tüm bakteri çeşitlerini, küfleri ve virüsleri ortadan kaldırır. Açık portakal rengindedir. Mitsubishi Heavy Industries duvar tipi klimaların SRKZSX-S, SRKZR-S, SRKZS-S modellerinde mevcuttur.



Alerjen filtre

İç ünitedeki iyon jeneratörü sayesinde ortama hem negatif hem pozitif iyon yayarak, ortamdaki her noktayı istenmeyen mikroorganizmalardan (havada uçusan virüs, bakteri, küf sporu ve kötü koku) arındırır. Havada uçuşan virüs, bakteri, astıma yol açan küf sporları ve kötü koku oluşturan molekülleri, yaydığı hem negatif hem de pozitif iyonlar sayesinde, yere çökeltmeden, havada yok eder. Sharp marka duvar tipi klima OSAKA ve TOKYO serilerinde bu özellik mevcuttur.

Soğutma sisteminin sağlıklı ve problem çıkartmadan uzun yıllar çalışabilmesi için sistemin içerisinde bulunun nemin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Soğutma sistemlerinin en büyük düşmanı nemdir. Klima cihazları üretilirken, dış üniteleri uygun basınçta vakumlama işlemi ile nemden arındırılarak, içerisini ihtiyacı kadar soğutucu akışkan koyulmaktadır. Ancak klimaların montajı esnasında kullanılan bakır boru tesisatının aynı işlemle vakumlanması ve bünyesindeki su taneciklerinin sistemden uzaklaştırılması gerekir. Bu hayati önem taşır.

Klima iç ünitesi üzerindeki ON / OFF düğmesi uzaktan kumanda kullanılamadığı durumlarda çalıştırma / durdurma işlevi görür. Klima otomatik modda çalışır. Uzaktan kumanda ihtiyacınız için yetkili servisimizle irtibata geçebilirsiniz.

Kumandayı uygun bir sıcaklığa ayarladınız mı? Örneğin soğutmada kullanırken termostat sıcaklığını oda sıcaklığının üstünde bir dereceye ayarladıysanız dış ünite devreye girmez (ısıtmada tam tersi). Hava filtreleri temiz mi? Kapı ve pencereler açık olabilir mi? Odaya doğrudan güneş ışığı giriyor ve perdeler açık mı? Oda ya ek bir ısı kaynağı ilave oldu mu? Oda da çok fazla insan var m? Sorularını gözden geçirmemizde fayda var.

En yakın yetkili servis ile irtibata geçilmesini rica ederiz.

İç ünite montaj yerinin seçimi için;

*Klmanın emiş ve üflemesine engel olmayan, sıcak ve soğuk havanın oda içerisine homojen dağılabileceği

*Direkt olarak kişilerin üzerine üflemeyeceği

*Ünitenin ağırlığına dayanabilecek, düz ve titreşim yapmayacak

*Drenaj suyunun kolayca tahliye edilebileceği

*Bakımının rahat yapılabileceği

Dış ünite yer seçimi için;

*Emiş ve üflemesine engel olmayan, yeterli hava sirkülasyonunun olduğu

*Ünitenin ağırlığına dayanabilecek, gürültü ve titreşim yaratmayacak

*Kolayca servis hizmeti verilebilecek

*Diğer ısı kaynaklarından etkilenmeyecek

Yerlerin seçilmesi tavsiye edilir. Detaylı bilgi ve keşif için İklimsa Merkezlerimiz ile irtibata geçebilirsiniz.

Isıtmanın devamlılığı için klimalar, dış ünitede dolaşmakta olan soğutucu akışkanın sıcaklığını, daima “dış havadan düşük” tutmak zorundadır.

Dış hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte dış eşanjör üzerinde yoğuşan su buharları, fırsat bulamadan katılaşır ve buzlanma başlar. Buzlanma arttıkça ısı transferi güçleştiğinden verim düşer (klima dış ortamdan ısı alamaz). Dış ünitenin, üzerindeki buzu çözebilmek için klima zaman zaman ters çevrimde çalışır (soğutma modunda). Bu işleme “defrost” denir. Bu normal bir işleyiştir.

Bu klimanızın defrost işlemi sırasında gerçekleşen su buharının açığa çıkmasıdır ve normal bir işleyiştir.

Böyle bir durum klimada bir arıza olmadıkça söz konusu değildir. Gaz kaçak arızaları büyük bir oranla yanlış montaj işleminden kaynaklanır. Bu yüzden dolayı klima kurulum, bakım ve onarım işlemleri yetkili servislerine yaptırılmalıdır. Klima gazı kullanıldıkça özelliğini yitiren ve yenilenmesini gerektiren bir yapıya sahip değildir.

Sigma Flex marka F1 serisi klima santralleri, atmosferden alınan havayı şartlandırarak (ısıtma, soğutma, nemlendirme veya filtreleme vb) iç ortama taze hava gönderen büyük endüstriyel cihazlardır.

Havalandırma ihtiyacının olduğu hemen her alanda yer alan klima santralleri; AVM’ler, havalimanları, plazalar ve hastanelerden stadyumlara kadar çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Yüksek verimli partikül emici filtre ve yüksek verimli partikül tutucu filtre olarak da bilinen HEPA filtresi, hava filtrelerinin verimlilik standardıdır. Verimlilikleri %85 ve üzerinde olan HEPA filtreler havada bulunan partikülleri 0.3 mikrona kadar tutucu özelliğe sahiptir, ayrıca hijyenik klima santrallerimizde de standart opsiyon olarak sunabilmekteyiz.

Kapalı ortamların taze hava ihtiyacını karşılamak için tasarlanmış ve içeriden egzoz edilen havanın artık enerjisinden yararlanarak ortamın taze hava kaynaklı ısı yükünü azaltan bir cihazdır.

3 Kademeli hız ayarı bulunan kendinden motorlu, Alman ve İtalyan menşeili AC & EC motorlu Plug fanlar kullanılmaktadır.

Evet, bayilerimizden teklif alarak elektronik ürün temin edebilirsiniz. Bu alımlar sadece kurumsal firmalar için geçerli olup, perakende olarak elektronik ürün satışı yapılmamaktadır.

Kurumsal satın alma talepleriniz, bayilerimiz tarafından karşılanmaktadır. Bunun için size en yakın İklimsa bayimizle iletişime geçerek satın alma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Öncelikle ilgili bölgedeki bayi ve servislerimizle iletişime geçilir. İster spesifik ürün taleplerinizi, isterseniz ürün grubu bazında taleplerinizi bayi ile paylaşabilirsiniz. Bayimiz ihtiyacınıza uygun ürünü/ürünleri sistemimiz üzerinden size mail yolu ile teklif olarak gönderir. Onayınızı takiben ödeme işlemini gerçekleştirdikten sonra en kısa sürede ürünler adresinize ulaştırılır.

Ürünler fiziksel olarak bayilerimizde bulunmamaktadır. Sistemimiz teklif usulü ile çalıştığı için dilerseniz size gelen teklifteki ürün isimleri üzerinden üretici/ithalatçı firmaların internet sayfalarından detaylı ürün bilgilerine erişebilirsiniz.

İlgili ödemeyi kredi kartınızla ya da havale ile kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Ürünleriniz ödemenizi gerçekleştirdikten sonra en kısa süre içerİsinde belirtmiş olduğunuz adrese teslim edilir.

Güneş hem ısı hem ışık kaynağıdır. Güneşten gelen ısıyı su ısıtma, konut ısıtma, soğutma veya havalandırma gibi alanlarda kullanıyoruz. Güneşin bir diğer kullanım alanı da elektrik üretimidir. Güneşten gelen ışınlar, özel teknolojiler kullanılarak, elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Fotovoltaik panellerin güneş ışığından elektrik enerjisi üretimi sistemine güneş enerji sistemi denilmektedir. Güneş enerjisi dünyadaki en bol ve temiz enerjidir.

Tesisinizin tüm elektrik ihtiyacını güneş enerjisi ile sağlayabilirsiniz. Fakat faturanızda yazan sözleşme gücü kadar kurulum yapabilirsiniz.

Güneş panelleri yağmurlu bulutlu ve karlı havalarda dahil elektrik üretir. Ayrıca akülü sistemler tercih edebilir ve üretilen fazla elektriği depolayarak gece-gündüz kullanımı sağlayabilirsiniz. Ancak akü sadece şebeke olmayan, şebeke getirme maliyetinin yüksek olduğu yerlerde tercih edilmektedir. Kurulacak sistemde akü sistemine ihtiyacınız olmayacaktır. Aylık mahsuplaşmayla beraber çift yönlü sayaçlar sayesinde sistem şebekeye entegre olacaktır.

Güneş enerji sistemi 25 yıla kadar elektrik üretebilir. Birçok panel firması 25 yıl sonunda %80 performans garantisi vermektedir.

Güneş enerji sistemleri çatınıza hiçbir şekilde zarar vermez. Kullanılan ürünlere bağlı olarak, metrekareye ortalama 12-15 kg yük oluşturmaktadır.

Çatısına güneş enerji sistemi kuranlara elektrik faturalarında tüketilen enerji miktarından hesaplanan dağıtım bedeli %50 indirimli olarak uygulanır ayrıca ihtiyaç fazlası üretilen enerjiyi 10 yıl boyunca devlete satabilirsiniz.

Çatınıza kuracağınız güneş enerji sistemi ile işletmenizin enerji maliyetlerini ve giderlerini düşürebilirsiniz. Elektrik faturasından tasarruf edebilir ve gelecek olan elektrik zamlarından etkilenmezsiniz.

Güneş enerji sistemi ile ilgili anlaşmalı bankalarımız bulunmaktadır. Elektrik faturası öder gibi sistem sahibi olabilirsiniz.

500 yetkili satıcı ve servis ağımız ile birlikte uzaktan izle sistemi kullanarak 7 gün 24 saat sisteminiz tarafımızdan takip edilmektedir. Panellerin temizlenmesi ve sistem birleşenlerinin kontrolü yetkili bayi ve servislerimiz tarafından yapılacaktır.

İkamet etmekte olduğunuz ev ya da işyerinden taşınma halinde, güneş santralinizi taşınacağınız adresteki yeni çatınıza entegre edebilirsiniz.

Çatı yapınıza göre 60 -80 m² alana 10 kW anlık güç üretebilen paneller yerleştirilebilir.

Kurulan güneş enerji tesisleri toplam 25 yıl çalışmaktadır. Günümüzde çatınıza kuracağınız solar enerji sistemleri, çatınızın yönüne ve konumunuza göre değişmekle birlikte, kendini 4 – 7 yıl arasında geri ödemekte ve 25 yıl boyunca yüksek enerji verimliliği ile elektrik üretmeye devam etmektedir

Güneş enerji uygulamalarında tercih edilen modül için temperli cam kullanıldığından dolayı 5.400 Pa kar yükü, 2.400 Pa kadar rüzgar yüküne dayanıklıdır. Ancak kar birikmesi durumunda temizlenmesi tavsiye edilmektedir. Tavsiyemiz üzerine dolu hasarları işletme sigorta poliçesine mutlaka ekletilmelidir.

Güneş panelleri hemen hemen bütün çatı tiplerine uygulanabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken kısım çatının statik olarak güneş panellerini taşıyıp taşıyamayacağıdır. Bir mimar ya da inşaat mühendisinden görüş alınması en doğru seçenektir. Güneş panelleri uygulanmadan, izin sürecinde uygulanacak çatı ile ilgili statik hesaplamalar yapılmaktadır.

Kış aylarında panellerin ürettiği enerji düşse de güneşli havalarda panel verimlilikleri daha yüksektir. Elektrik üretimlerinin ne kadar düşeceğine gelirsek, bu konuda net bir şey söyleyemeyiz. Temmuz ayında örnek üretim 32.000 kWh olacak olursa, ocak ayında 9.000 kWh üretim olacaktır. Yaklaşık %72 oranında bir düşüş yaşanabilir.

Öncelikle bulunduğunuz bölgenin elektrik dağıtım şirketine başvuruda bulunmak gerekiyor. İlgili evraklar tamamlanıp teslim edildikten sonra elektrik, statik projelerinin hazırlanarak dağıtım şirketine ya da TEDAŞ’a teslim edilmesi gerekir. Proje TEDAŞ’ta onaylandıktan sonra dağıtım şirketi ile bağlantı anlaşması yapılır ve geçici kabul süreci başlar. Geçici kabul yapıldıktan sonra dağıtım şirketi ile sistem kullanım anlaşması yapılır.

Garanti süresi boyunca arızalara biz müdahale edeceğiz. Tüm sistem kurulum hatalarına karşı 2 yıl garantilidir. Garanti bitiminde müşteri ile yıllık bakım anlaşmaları yapıldığı takdirde İklimsa servisleri tarafından bakımları gerçekleştirilecektir. Anlaşma yapılmaz ise müşteri kendisi üstlenecek. 

Akü sistemine ihtiyacınız olmayacak. Aylık mahsuplaşmayla beraber çift yönlü sayaçlar sayesinde sistem şebekeye entegre olacaktır. Akü sadece şebeke olmayan, şebeke getirme maliyetinin yüksek olduğu yerlerde kullanılır.

Panellerin temizliği deiyonize saf su ve çok yumuşak fırça ile yıkanarak yapılmalıdır. Paneller yıkanırken gerekli iş güvenliği önlemleri alınmalıdır. Çatıya çıkacak personelin yüksekte çalışma eğitimi almış olması, çatıda yaşam emniyet sistemlerinin bulunması çok önemlidir. 

Top